"Yapay Zeka', insan gücü ve emeğinin en aza indirgenerek makineleşmenin getirdiği olanaklardan en fazla yararlanılmasını sağlayan kavramsal uygulama ve yaklaşımların bütünüdür. 'Yapay Zeka' 21. Yüzyılda gelişen teknolojik olanakların da devreye girmesiyle pek çok disiplin için gerekli ve çıkış noktasını oluşturan uygulamaların başında gelen önemli bir kavramdır. Özellikle otomasyon, modelleme, simülasyon ve sibernetik gibi teknik kavramlar için önde gelmekte ve "Yapay Zeka' etkinliğinde mekanizasyonun sağladığı olanakların her geçen gün daha fazlalaşmasıyla disiplinlerin etkinliği ve sürdürülebilirliği kolaylaşmaktadır.
Bu kavram, aynı zamanda, sanatsal ve teknolojik unsurları bir bütün olarak bünyesinde barındıran iç mimarlık disiplini ile de etkileşim içinde olmaya başlamış ve bu yönü ile mekan tasarımına farklı bir boyut katarak insan emeğinin en aza indirgendiği; makineleşmenin getirdiği olanaklardan da en fazla yararlanılarak, verimin maksimize edildiği düzenlemeleri içermektedir.
Bu proje çalışmasında iç mimarlık için yeni sayılabilecek bu kavram ve uygulama alanlarını araştırmak, yapay zeka etkinliğinde gerçekleştirilen mekanları fonksiyonlarına göre saptamak ve bu mekanların iç mekan organizasyonlarının gerek teknik gerekse estetik düzenleme ilkeleri bakımından analiz edilmesi ile geleneksel tasarım prensiplerine olan farklılıklarını vurgulamak ve böylece iç mimarlık için yeni ve teknik olanakların devreye sokulmasını sağlamak olacaktır.Bu proje çalışmasının uygulama safhası için öncelikle yurt dışındaki "yapay zeka' unsurunu içeren mekanları araştırmak ve analiz etmek daha sonra, Türkiye'de bu yöntemle düzenlenen mekanları kapsamlı olarak araştırmak, incelemek ve mekan tasarımına getirilen bu farklı ve yeni yaklaşımları bir kitap bünyesinde toplayarak; yeni projeler için çıkış noktası oluşturmaktır. Çalışmanın sonuç bölümünde "Yapay Zeka' nın;
Türkiye'de mevcut olanakların bilinmesi ve geliştirilmesi için öneriler getirilmesi olarak detaylı araştırılmaktır..